O našoj pivari

Kako mi to radimo

Tehnologija proizvodnje kraft piva je jako zahtijevna. Svi procesi se odvijaju prirodno, strpljivo čekamo i nikud ne žurimo. Potrebno je oko mjesec dana da sve bude gotovo. Ne koristimo nikakve konzervanse, arome, pojačivače ukusa. Ne filtriramo i ne pasterizujemo.

 

Naša piva se prave po njemačkom zakonu o čistoci piva iz 1516. g.

 

 

 

 

Od čega pravimo kraft pivo

1. Slad

Slad se proizvodi u posebnim pogonima, sladarama, od žitarica na način da se žitarice namaču do momenta kada počinje klijavost. Tada sušenjem dobijamo svijetle a prženjem tamne i karamelizovane sladove.

2. Hmelj

Hmelj je začin za pivo. Koristi se tokom kuvanja pri čemu daje gorčinu pivu a u kasnijim fazama proizvodnje kombinovanjem plemenitih sorti hmelja dobijamo različite arome piva.

3. Kvasac

Kvasac je zaslužan za postojanje alkohola u pivu kao i za gaziranost piva. Koristimo specijalne pivske kvasce donjeg vrenja za lagere (njemačke stilove) kao i gornjeg vrenja za ejlove (engleske stilove).

4. Voda

Voda je jako važna i učestvuje sa 90% u volumenu piva. Podešavanju vode posvećujemo posebnu pažnju gdje svaki stil piva ima svoje vrijednosti pojedinih parametara.

5 vrsta piva koji se proizvode

Banjalučki kraft

Pilsner

Pale Ale

IPA

Stout